V úterý 21.1.2025 měli v Klatovech nejen provozovatelé malých a středních farem možnost vyslechnout řadu referátů k problematice šetrné turistiky a její propagace v regionálním měřítku pomocí moderních informačních technologií.
Workshop se uskutečnil v rámci celoevropského mezinárodního výzkumného projektu PoliRuralPlus, kde se 20 partnerů z 13 zemí zabývá řešením nerovností a neefektivitou v koordinaci veřejných služeb a možnostmi podpory posílení spolupráce a rovných příležitostí mezi venkovem a městy. Jeden z devíti pilotních projektů řešených v rámci projektu #PoliRuralPlus je zaměřen na česko-bavorské příhraničí. Klade si za úkol posílit regionální rozvoj ve venkovských příhraničních oblastech. Pilotní projekt se zaměřuje na úpravu konceptu městských inkubátorů tak, aby fungovaly ve venkovském prostředí. Jeho cílem je podpořit vznik startupů, lépe porozumět kulturním a jazykovým bariérám v příhraničních oblastech a analyzovat inovační potenciál regionu. Klíčovou roli zde hraje zapojení mladých absolventů, podnikatelů a zkušeností seniorních odborníků do nově vznikajících startupů. Koordinátorem celého projektu PoliRuralPlus je Fakulta informačních technologií ČVUT. Projekt je financován z celoevropského programu Horizont Evropa, který je klíčový pro podporu výzkumu a inovací.
Zástupce Českého centra pro vědu a společnost, jenž je jednou z řešitelských organizací projektu, RNDr. Karel Charvát, k tomu řekl: „V rámci projektu PoliRuralPlus vzniká mnoho zajímavých řešení pro praxi, která často navazují na předchozí výzkumné projekty. Workshop Z farmy k turistovi by měl některé naše výstupy představit potenciálním uživatelům a zároveň pro nás monitorovat jaké požadavky a představy mají ti, kteří v česko-bavorském příhraničí žijí a pracují.“
Akce, kterou k uvedenému tématu připravila Úhlava, o.p.s., za podpory Turistické oblasti Pošumaví, z.s., a Plan4all, z.s., nabídla posluchačům pohled na problematiku České centrály cestovního ruchu, zkušenosti koordinátorů soutěže Regionální potravina v Plzeňském kraji, regionálních producentů lokálních potravin, představila možnosti kempování na farmách, podporu propagace a marketingu uvedených aktivit informačními technologiemi a možnosti finanční podpory.



Existing Comments